Geschiedenis

 

De Amerikanendag wordt georganiseerd door 5 vrienden met een voorliefde voor Amerikaanse autos en motoren. Zij waren al regelmatige bezoekers van andere Amerikanenmeetings en misten er nog één dicht bij huis. Van het één kwam het ander en in 2006 besloten zij om, op eigen kosten, zelf een meeting voor Amerikanenliefhebbers te organiseren.

De 1e Amerikanendag was een feit. Bevriende bands werden aangetrokken om geheel belangeloos op te treden en 't Patronaat zorgde voor de bar. Er werd een springkussen gehuurd, vlaggetjes gekocht, een trailer en statafels geleend. Het evenemententerrein bestond uit het parkeerterreintje bij 't Patronaat en het veldje bij buurthuis 't Weike. Die eerste keer, op 16 september 2006, was de opkomst al veel groter dan de organisatie had durven dromen. Weliswaar met een beperkt budget werd het toch een groot succes dat zeker een vervolg moest krijgen.

Zo geschiedde en de 2e Amerikanendag diende zich aan. Voor deze editie werden sponsors geregeld zodat de bands e.d. betaald konden worden. Er kwamen diverse stands te staan en ook een buitenbar. De opkomst werd nog groter dan het jaar daarvoor. Het terrein bleek te klein om al die prachtige auto's en motoren te huisvesten. Dat moest in 2008 beter.

Bij de 3e editie werd de Kerkstraat bij het terrein betrokken. En wederom was de opkomst massaal. Zoals elk jaar was het prachtig weer hetgeen de opkomst natuurlijk ten goede komt.

In 2009 werd bij de 4e editie het terrein uitgebreid met het Kerkplein. Ook dat kregen we met gemak vol.

Voor de 5e editie in 2010 werd, na ampel beraad vanwege het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden van het terrein, besloten toch in het centrum van het dorp te blijven. Wel werd er gezorgd voor extra muziek en een buitenbar op het Kerkplein. Het verzorgen van het geluid werd deze keer uitbesteed aan leerlingen van de opleiding Geluidstechniek van het ROC. Het weer was niet geweldig, ietwat fris maar zonder regen. Kortom, liefhebbers kwamen weer van heinde en verre naar Lepelstraat.

De 6e editie was er één van slecht weer en natte voeten. Voor de eerste keer in 6 jaar tijd kregen we flinke regenbuien te verduren met als gevolg daarvan een wat mindere opkomst. Toch was het weer een gezellige en dus geslaagde meeting.

Voor de 7e editie hadden we alle activiteiten verplaatst naar het Kerkplein. Alle voertuigen werden geparkeerd in de Kerkstraat en de Heldenstraat. Dat was een goede zet. Het weer werkte gelukkig dit jaar wel mee en het was weer lekker druk. Zo doen we het in 2013 ook weer.

Voor de 8e editie was de opzet ver hetzelfde als vorig jaar. De weersvooruitzichten waren niet geweldig maar dat bleek erg mee te vallen. Weer veel bezoekers: oude bekenden die er al jaren bij zijn maar ook weer een aantal nieuwe gezichten met nog niet eerder geziene voertuigen. Een gezellige drukte weer dus!

Ook de 9e Amerikanendag Lepelstraat  is alweer voorbij. In verband met het werkzaamheden in het centrum in ons dorp moesten er wat aanpassingen plaatsvinden. De kramen werden opgesteld in de Heldenstraat. Podium, bar en springkussen kwamen op het Kerkplein waar ook nog ruimte was voor auto's en motoren. De rest werd in de Kerkstraat gestald. Regelmatig dreven er donkere, grijze wolken over het dorp maar, op een spatje na, viel er nagenoeg niks. De zon zorgde voor aangenaam nazomerweer . Zo aangenaam dat ook dit jaar inderhaast een nabij gelegen grasveldje door de organisatie geconfisceerd werd vanwege het grote aantal auto's. Zelfs het bier was tegen het einde van de dag op. Gelukkig bood de plaatselijke friettent hulp door een paar vaten te lenen zodat er verder gefeest kon worden. De Amerikanendag Lepelstraat blijkt toch elk jaar nog te groeien! Steeds meer auto's, steeds meer motoren en dus steeds meer mensen. In 2015 moet het terrein toch groter.....en meer bier...

Inmiddels hebben we in 2016 de jubileum-editie (de 10e!) al gehad. Het terrein werd uitgebreid met het Vossenpad waardoor we meer ruimte hadden voor de auto's. Verder was de opstelling van de stands e.d. hetzelfde als vorig jaar. Voor de bezoekers met een niet-Amerikaans voertuig was parkeerruimte geregeld op het bouwterrein aan het Vagevuur. Vanwege het onverwacht mooie weer waren er veel bezoekers op de motor. De publiekstrekker was de band die z'n Chevrolet Impala uit 1967 als podium gebruikte.

De 11e editie is ook al achter de rug. We kunnen wederom terugkijken op een geslaagd evenement. Deze keer waren er wat minder auto's maar ontzettend veel motoren. De mechanische stier bleek een goede zet, er werd veel gebruik van gemaakt. Uit voorzorg hadden we de EHBO-tent ernaast geplaatst maar dit bleek gelukkig niet nodig. Kortom, het was weer erg gezellig.

Overigens zijn de foto's van alle jaren nog te zien op de fotopagina.